Finančná polícia zadržala 22 ľudí za spreneverenie 600 mil. eur

05.04.2024 Celý región

Luxemburg 4. apríla (TASR) - Finančná polícia v Taliansku, Rumunsku a na Slovensku vo štvrtok zadržala 22 osôb v rámci vyšetrovania údajného podvodného získania prostriedkov vo výške 600 miliónov eur z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (RRF) pre Taliansko. Ten je súčasťou ozdravného plánu EÚ po koronakríze. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA, AFP a Európskej prokuratúry (EPPO).

Polícia umiestnila do väzby osem osôb, 14 ľudí sa nachádza v domácom väzení a jedna osoba dostala zákaz vykonávať svoje povolanie v oblasti účtovníctva.

K trestným činom došlo v rokoch 2021 až 2023. Podozriví údajne využili sieť fiktívnych spoločností na to, aby sa uchádzali o peniaze z programu obnovy EÚ financovaného z fondov Next Generation EU (EÚ budúcej generácie) a následne ich spreneverili, uviedla EPPO.

Predpokladá sa, že sieť účtovníkov, poskytovateľov služieb a notárov podporovala podozrivých, aby v priebehu dvoch rokov úspešne získali nenávratné finančné prostriedky vo výške 600 miliónov eur z talianskeho Národného plánu obnovy a odolnosti (NRRP), ktorý je súčasťou RRF. Podozriví previedli finančné prostriedky na svoje bankové účty v Rakúsku, Rumunsku a na Slovensku hneď po tom, ako dostali zálohové platby.

Centrom operácie bolo Taliansko, kde viac ako 150 príslušníkov finančnej polície vykonalo razie v mestách a obciach po celej krajine. Zhabali pri nich majetok v hodnote viac ako 600 miliónov eur. Išlo o byty a vily, významné sumy v kryptomenách, hodinky, šperky, zlato a luxusné autá, uviedla vo vyhlásení benátska polícia.

Mechanizmus EÚ na podporu obnovy a odolnosti vytvorili s cieľom pomôcť bloku spamätať sa z hospodárskej krízy spôsobenej pandémiou covidu. Jeho hodnota je viac ako 800 miliárd eur a z veľkej časti je financovaný zo spoločných úverov Únie.

Najväčším príjemcom prostriedkov z fondu je Taliansko, ktoré prostredníctvom kombinácie grantov a pôžičiek dostalo celkovo 194,4 miliardy eur.
 

Vyberte región